Ahad, 16 April 2017 | 12:16am

Berhabis kerana 'gila' kereta miniatur


CIKGU Hot Wheels, Azizul Yaakub. - Foto Azhar Ramli

Cikgu Hot Wheels, itu jolokan yang sesuai untuk diberikan kepada guru pendidikan Islam, Azizul Yaakub yang menyimpan koleksi permainan miniatur berskala 1:64 itu.

Menceritakan detik dia mula jatuh cinta kepada jenama dari negara Amerika Syarikat ini, Azizul berkata, hobinya sebelum ini iaitu bermain kereta alat kawalan jauh (RC) tidak mendatangkan kepuasan yang diinginkan.

"Wang dihabiskan terlalu banyak tetapi ia tidak nampak di depan mata kerana digunakan untuk membaiki serta membeli alat gantian apabila rosak.

"Bermula dari situ, saya berubah kepada Hot Wheels kerana ia lebih memberikan kepuasan.

"Selain mudah kerana ia ada depan mata, saiznya yang kecil juga memudahkan penyimpanan," katanya.

Perlahankan rentak membeli

Dia yang berasal dari Kota Bahru, Kelantan ini mengakui bukannya sedikit jumlah yang sudah diperuntukkan untuk mengumpul koleksi itu yang dimulakan pada penghujung tahun 2014.

"Memang banyak wang habiskan untuk mengumpul koleksi ini dan model yang paling mahal saya miliki setakat ini adalah Gasser yang berharga hampir RM500.

"Pada bulan pertama saya peruntukkan RM50 sebelum meningkat kepada RM600 bulan kedua ke RM700 pada bulan ketiga tetapi sekarang saya sudah perlahankan rentak membeli.

"Saya kembali fokus dan hanya membeli pada model kenderaan yang benar-benar diminati," katanya.

Harga sentiasa meningkat


AZIZUL menunjukkan koleksi Hot Wheels miliknya. - Foto Azhar Ramli

Bapa kepada empat anak berusia empat hingga 13 tahun ini berkata, walaupun dianggap hobi yang berbentuk pembaziran tetapi baginya ia adalah pelaburan untuk masa hadapan.

Katanya, harga kereta miniatur itu tidak pernah turun dan akan naik dari masa ke semasa kerana setiap koleksi yang dikeluarkan tidak dikeluarkan lagi.

"Sebagai contoh, harga asal Ferrari 599 ini RM7.90 tetapi kini boleh mencecah lebih RM200.

"Jika ia masih berada di dalam kotak, harganya mampu menjangkau lebih RM400 kerana model Ferrari tidak lagi dikeluarkan lagi Hot Wheels," katanya.

Isteri sokong tetapi bersyarat


ANTARA koleksi Hot Wheels milik Azizul.

Azizul berkata, dia kini menyimpan koleksi yang nilai awalnya lebih RM10,000 tetapi kini meningkat sekali ganda mengikut harga pasaran semasa.

Dia juga beruntung kerana isterinya, Farhah Mior Adnan, tidak pernah menghalangnya mengumpul koleksi yang dianggap 'gila' bagi sesetengah individu.

"Dia (isteri) benarkan saya kumpul tetapi bersyarat iaitu jangan sesekali sepahkan barangan berkenaan sebaliknya perlu diletakkan dalam keadaan cantik serta tersusun.

"Sebab itu saya simpan dalam rak dan diletakkannya di dinding ruang tamu," katanya.

Tubuhkan kelab di Perlis, Kedah

Minat mendalam terhadap Hot Wheels juga mendorong Azizul menubuhkan kelab Hot Wheels Collectors & Customizer Perlis (HWCCPs).

"Setakat ini kita mempunyai 100 ahli, di mana sebulan sekali akan adakan aktiviti bersama seperti perlumbaan drag serta aktiviti jual beli," katanya.

Mengumpul koleksi Hot Wheels juga memberi pendapatan sampingan.

"Tempat letak miniatur seperti di dalam rak saya sendiri yang hasilkan. Mula-mula buat untuk kegunaan sendiri.

"Bagaimanapun, apabila rakan-rakan datang ke rumah dan tahu saya sendiri hasilkan rak ini, mereka minta saya buatkan sekali untuk memudahkan penyimpanan koleksi kereta mereka," katanya.

INFO

* Nama: Azizul Yaakub

* Asal: Kota Bharu, Kelantan

* Kerjaya: Guru

* Umur: 36 tahun

FAKTA

* 1,000

Jumlah koleksi yang disimpan

* RM10,000

Jumlah wang dibelanjakan

* RM500

Harga koleksi paling mahal pernah dibeli.

Berita Harian X