Isnin, 19 Jun 2017 | 8:40pm

Prospek Sektor Perbankan Kekal Cerah - Azman Hashim


Pengerusi Kumpulan AMMB, Tan Sri Azman Hashim. NSTP/Muhd Asyraf Sawal

KUALA LUMPUR: Prospek sektor perbankan kekal cerah memandangkan ia mencatat kemajuan pada suku lalu, kata Pengerusi AMMB Holdings Bhd (AmBank Group), Tan Sri Azman Hashim.

Beliau berkata, sektor itu turut mahu mencapai kemampanan.

"Kita mahu mencatat kemampanan dan berharap ia lebih baik daripada tahun lalu," katanya kepada pemberita selepas penyampaian biasiswa kepada 10 penuntut ijazah pertama dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini, hari ini.

Pada 1 Jun 2017 AmBank Group dan RHB Bank, mengumumkan bahawa mereka mendapat kelulusan Bank Negara Malaysia untuk memulakan perbincangan bagi tujuan penggabungan.

Berhubung industri perbankan secara keseluruhannya, Azman berpendapat masih ada peluang untuk lebih banyak bank-bank kecil mengukuh lagi.

"Penggabungan dipacu oleh kuasa pasaran. Saya berpendapat masih ada peluang untuk pengukuhan," katanya.

Azman berkata, bank bersaiz kecil perlu menilai sendiri di mana kedudukan mereka pada masa depan.

"Adakah mereka mahu terus kekal dalam saiz yang sama? Apabila bank itu kecil, dikatakan ia membawa makna menjadi aktif, namun, ia juga mementingkan saiz," katanya.

Beliau berkata, cadangan penggabungan antara AmBank Group dan RHB Bank adalah "perjanjian sama menang" dan memberi faedah kepada kedua-dua bank itu, memandangkan ia akan memajukan entiti berkenaan menjadi yang keempat terbesar di Malaysia, di belakang Public Bank Bhd, CIMB Group Holdings dan Malayan Banking Bhd.

"Kita masih tidak tahu bentuk gabungan entiti itu, dan masih awal untuk mengulas apa-apa di peringkat ini," katanya. - BERNAMA

91 dibaca
Berita Harian X