Rabu, 26 Julai 2017 | 2:23pm
PEMANGKU Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob. - Foto Amirudin Sahib.

Gesa saya letak jawatan amat tak kena

KUALA LUMPUR: Pemangku Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob menolak gesaan agar beliau meletak jawatan oleh kumpulan yang menamakan diri mereka Suara Generasi Kedua Felda.

Beliau berpendapat gesaan itu sebagai 'amat tidak kena' dan berjanji untuk melaksanakan tugas yang diberikan kerajaan bagi memulihkan prestasi kewangan syarikat itu.

Dalam satu temu bual hari ini, beliau berkata, tugas utamanya sejak dilantik sebagai pemangku pengerusi bagi menggantikan Tan Sri Isa Samad pada 19 Jun adalah mengembalikan keyakinan pelabur terhadap FGV sebagai syarikat senaraian awam yang mana pemegang saham terbesarnya ialah FELDA serta peneroka sendiri.

Isnin lalu, Datuk Zulkefli Nordin, penasihat kumpulan yang mewakili generasi kedua peneroka FELDA telah menggesa Sulaiman dan lembaga pengarah untuk meletak jawatan bagi menghapuskan keraguan mengenai integriti mereka dalam menguruskan FGV, satu daripada pengeluar minyak sawit terbesar dunia.

Zulkefli berkata, masalah FGV dilihat berpunca daripada campur tangan lembaga pengarah dalam mentadbir FGV dan sebahagian peneroka generasi kedua bimbang masalah FGV akan dipersalahkan kepada presiden FGV yang digantung tugas, Datuk Zakaria Arshad.

Ketika menafikan tuduhan berkenaan Sulaiman berkata: "Sebagai syarikat senaraian awam, FGV perlu mematuhi tadbir urus korporat, undang-undang dan peraturan.

"FGV mesti bertindak sewajarnya dan semuanya perlu dilakukan bagi melindungi kepentingan pemegang saham dan semua tuduhan terbabit tidak akan mengganggu saya atau menggagalkan rancangan kami," tambahnya.

Pada 6 Jun, beberapa eksekutif kanan FGV diarah bercuti berikutan kemelut lembaga pengarah antara Isa dan Zakaria yang dicetuskan kelewatan bayaran untuk transaksi minyak sawit oleh syarikat Afghanistan, Safitex kepada anak syarikat FGV, Delima Oil Products Sdn Bhd.

"Saya belum pun sebulan memegang jawatan ini dan tuduhan itu tidak akan mengganggu saya. FGV adalah syarikat senaraian awam, oleh itu saya tidak akan membenarkan sebarang perpecahan dalam lembaga pengarah.

"Membuat tuduhan seumpama itu adalah seperti sengaja mencari masalah dan membuka jalan kepada harga saham untuk terus jatuh," tambah beliau.

Ketika saham FGV disenarai pada Jun 2012, ia diniagakan pada RM4.55 seunit, tetapi telah merudum kepada antara RM1.60 dan RM1.70 sesaham.

Berikutan pelantikan Sulaiman, harga saham meningkat 4.55 peratus kepada RM1.84 selepas pelabur memberi reaksi positif terhadap perubahan dalam pucuk kepimpinan syarikat itu.

Bagaimanapun ia jatuh empat sen kepada RM1.65 ketika ditutup semalam.

Ketika mempertahankan tindakan yang diambil bagi memulihkan FGV, Sulaiman menegaskan: "Kami diberi mandat oleh pemegang saham pada mesyuarat agung tahunan dan semua resolusi telah diluluskan mereka, ...pemegang saham adalah pihak berkuasa kami yang lebih tinggi dan oleh itu kami mempunyai tanggungjawab terhadap mereka."

"Dan dalam usaha untuk bergerak ke depan, kami berhasrat untuk menangani pelbagai isu berkaitan buruh asing dan produktiviti syarikat. Bersama dengan Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Abdul Samad, kami mahu lembaga itu menjadi kuat semula."

Sulaiman pernah berkhidmat dengan kerajaan selama 38 tahun dalam pelbagai kapasiti termasuk sebagai Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri serta Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

- BERNAMA

2939 dibaca
Berita Harian X